Header Search

Nobelpriset i litteratur till Patrick Modiano

Skrivet den : 9 Okt 2014

”Äntligen!” kanske många av er utbrast då Akademiens ständige sekreterare Peter Englund för några minuter sedan avslöjade att det var Patrick Modiano som fick årets Nobelpris i litteratur.

Med sina starkt personliga romaner, där handlingen nästan alltid utspelar sig i Paris, har Patrick Modiano sedan länge en hängiven publik såväl i hemlandet som utomlands. Sedan debuten 1968 har han gett ut ett trettiotal böcker. Modiano har bland annat belönats med Franska akademiens stora romanpris 1972, Goncourtpriset 1978 samt det prestigefyllda Prix mondial Cino Del Duca för sitt samlade verk 2010, och nu har alltså fått Nobelpriset med motiveringen:

för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”.

Som ni ju vet kommer vi att sätta in en av Patrick Modianos böcker i Läslustan och vilken bok det blir får vi återkomma till så snart förlaget har meddelat hur det ser ut med lager och tilltryck av titlarna. Håll utkik här på hemsidan eller kom in till oss i butiken lite längre fram så får ni veta vilken bok det blir!

Svenska Akademien är en fristående kulturinstitution grundad 1786 av Gustaf III med uppgift att främja svenska språket och litteraturen. Sedan 1901 utser också Akademien Nobelpristagare i litteratur.

Pristagaren får mottaga priset (8 milj. kr. 2012) av kungen i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december.

 

 

Tags: , ,


Kategori: Aktuellt